Nemek közötti kommunikáció – avagy miért nem értesz engem?

A Kerítőnő 2011.04.08. 20:03

Ki ne szeretné az első randikat? A találkára való izgatott készülődést, majd a randevút követő repkedő pillangókat…? Mindenki igyekszik ilyenkor a legjobb oldalát mutatni, a legvonzóbb benyomást kelteni. Már a fizikai megjelenésből is meglepően pontos képet tudunk formálni, de ami ennél is fontosabb, az a viselkedés.

 

Biztosan mindenki emlékszik még a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt? című filmre, melyben Kate Hudson Matthew McConaughey-n próbálgatja, hogy mik azok a női viselkedési formák, amikkel a férfiakat ki lehet üldözni a világból. Örök talány a férfi és a nő különbözősége, ami a párkapcsolatokban válik leginkább kiélezetté: együtt kell csinálniuk valamit, amiről mindketten máshogy gondolkodnak. A konfliktus okozója, hogy mindkét fél magából indul ki és elfelejti, hogy a másik nem, teljesen eltérő gondolkodásmóddal rendelkezik.

 


A férfi és női agy különbözőségeit Mark Gungor humorista kiválóan boncolgatja előadásában.
Szerinte a férfiagy kis dobozokból áll. Van egy doboz az autónak, egy a munkának, egy a párkapcsolatnak, egy a barátoknak stb. És a szabály az, hogy ezek a dobozok nem érintkeznek. Ez annyit jelent, hogy ha egy férfi gondolatban az autójával foglalkozik, akkor csak és kizárólag az autójával fog foglalkozni. Egy női agy ezzel ellentétben olyan, akár egy nagy gombolyag: minden mindennel összeköttetésben van. A munka kapcsolódik a családhoz, a család a párkapcsolathoz, a párkapcsolat a barátnőkhöz és a többi, és a többi. És ezt az egész gombolyagot ráadásul egyetlen energia hajtja: az érzelem. Ha egy nő az autójára gondol, eszébe jut, hogyan vitte haza múltkor a barátnőjét, meghatódik, ha belegondol, hány éve is ismerik egymást… és így tovább. Ha egy férfi az autójára gondol, odamegy az „autó-dobozhoz”, belenéz, és csakis azzal foglalkozik, amit ott lát.

Mark Gungor kiváló előadásából egy részlet a férfiak és nők agyának különbözőségéről:



Szerencsére a nő és férfi közötti vonzalom kialakulásánál nem racionális tényezők játszanak szerepet. A csábítás kulcsa a személyiségben rejlik. Azt, hogy egy személyiség mitől vonzó, azt nehéz meghatározni, de az biztos, ha például valakinek lehengerlő a lénye, az ismeri a saját erősségeit, korlátait, és ki van békülve magával, egyben van. Ekkor tud hatni. De ahhoz, hogy működjön a dolog, nem árt, ha megismerjük és megértjük a másik nem gondolkodásbeli sajátosságait, probléma-megoldási gyakorlatait, kommunikációját.
 



Nézzük a 6 legidegesítőbb dolgot, amit a férfiak nem bírnak elviselni a nőkben:

  • Féltékenység: Egy férfik sem esik jól, ha lépten-nyomon kétségbe vonják a hűségét. Néha elég, ha a férfi csak kiejti egy másik nő nevét, és a nő szeme villámokat szór. Valahogy a nők képesek minden mögé odakölteni azt, aminek semmi köze a valósághoz.
  • Szeretsz, drágám?: Néhány nő erősen túlzásba viszi az „ugye, szeretsz” kezdetű monológot.
  • A szex, mint fegyver: A nők hajlamosak arra, hogy alattomos módon a férfi leggyengébb pontját támadják meg… Ha nem kapják meg rögtön, amit akarnak, „éheztetik” a pasit, ha el akarnak érni valamit, kihasználják a vonzerejüket.
  • Nem szólok hozzád!: Vitatkoztok valamin, veszekedés, kiabálás, kiborulás, sírás, és a végső lépés: „Ok, akkor most már hagyjál!” És innentől kezdve bármit mondhat, bármivel próbálkozhat a pasi, a nő nem szól többet, nem reagál semmire.
  • A másik ilyen, a nem szólalok meg trükk, amikor a férfi látja a nőn, hogy baj van, de bármit kérdez, arra a válasz az, hogy semmi! Semmi baj, semmi nem bánt, semmi nem történt, semmit nem szeretnék megbeszélni.
  • Múltbéli sérelmek felhánytorgatása: Nem mondja meg, mi a baj, mert ezzel akar visszavágni, de elfelejteni azért nem tudja! És abban a pillanatban, amikor úgy érezi, hogy ezzel most találatot tud bevinni, akkor kitálal! Olyan - hetekkel, hónapokkal korábbi - eseményeket tud ilyenkor felidézni, amikre nagy valószínűséggel a pasi már nem is emlékszik!

 

 

 
Íme, a 6 legidegesítőbb pasi viselkedés, amitől a nők falra másznak:

  • Közös vezetés: Nem létezik pasi, aki szó nélkül hagyná, ha a párja vezet. Mindegy, hogy mit, de muszáj beleszólnia, rá pirítania, megijesztenie, ezzel elérve azt, hogy tényleg ne menjen úgy a vezetés.
  • Elfelejti az ünnepeket: Valahogy képtelenek megjegyezni a nő számára fontos dátumokat.
  • Betegség: Ha a pasi beteg, még egy sima náthát, meg orrfolyást is képes halálos betegségként elkönyvelni, és persze az ezzel együtt járó törődést is, ennek megfelelő szinten várja el viszonzásul.
  • Technikai dolgok: Ha párod veled van, és ahelyett, hogy veled foglalkozna, a számítógépet bütyköli.
  • Házimunka: Ha megkéred, hogy segítsen a házimunkában, akkor hirtelen rendkívül fontos elfoglaltsága támad, muszáj megszerelnie a ház körül valami olyasmit, amire eddig mindig az volt a válasz, hogy „majd”.
  • Semmire-nem-gondolás képessége: Ez az, amiért egy férfi képes látszólag agyhalott dolgokat csinálni órákon keresztül. Ezért van az, hogy egy-két odavakkantott szóval elintézni a nőket, hogy képesek a legnagyobb porszívózúgás közepette ádáz nyugalommal újságot olvasni, számítógépes játékot játszani, távirányítót nyomkodni.


Fontos tehát megismerni, és megérteni a másik nem gondolkodásbeli sajátosságait, de ez még önmagában nem elég. Tapasztalataim szerint, a rossz kapcsolatok hasonló okokból mennek tönkre, de a jók sikerének mindig más a kulcsa. Egy biztos. A megfelelő kommunikáció rendkívüli fontosságú egy induló kapcsolatban. Mivel még nem ismerjük, ebből adódóan gyakran nem is értjük egymást. Egyszerűen más megy át, mint amit szeretnénk.  Ha nincs korrekció, marad a téves érzékelés, ami könnyen zsákutcába juttathat valamit, ami egyébként szép lehetett volna. Azaz, megáll a történet, nem jön létre a kapcsolat. Ilyenkor jöhetek jól! Fordítok, tolmácsolok,  segítek. Aztán, már minden megy tovább a maga útján, gördülékenyen, vidáman..:)
 


A bejegyzés trackback címe:

https://keritono.blog.hu/api/trackback/id/tr872810507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása