Szőke cica vagy fekete párduc?

A Kerítőnő 2011.04.23. 13:10

Egyéniségünket, rengeteg módon kifejezhetjük. Az öltözék, a smink, a hajviselet, a kiegészítők, nagymértékben befolyásolják a rólunk kialakított képet. És az autónkkal vajon mi a helyzet? Milyen személyiségjegyeket tükröz járművünk? Annak formája, színe, típusa? Mennyire valódi ez a kép?

Nyilvánvalóan ahány ember, annyi egyéniség, és annyi igény, ennek elemzésére azonban nincs mód, ezért szűkítem a kört. Egy férfi és egy nő más-más szempontok alapján választja négykerekű kedvencét. Azonban nincs akkora szakadék a két nem között, mint amekkorára sokan gondolnánk.

Bizonyára mindenki előtt megjelenik egy kép, amikor meghallja az ’autó’ szót. És milyen képet látsz, amikor a ’női autóra’ gondolsz?

 

Mulatságosnak tűnhet, de a legtöbb ember (ezen belül is főleg a férfiak) első asszociá-ciója egy ehhez hasonló csodajárgány. A piros, a rózsaszín mindenképpen szerepel a „női autó jellemzői” TOP listán. – Miért? – kérdem én. Nemhogy a rózsaszín, de maga a szín sem meghatározó a nők többségénél. A forma számunkra legalább olyan, vagy sokkal fontosabb. Egy formás fekete BMW lekerekített élekkel, például határozottságra, ugyanakkor finom eleganciára enged következtetni. Az ehhez hasonló nagyobb méretű autó a tulajdonos erőteljes önérvényesítési hajlamát is jelzi.

 

Tény, hogy néhány sztereotípia valóban helytálló, például hogy mi nők általában szeretjük a smart autókat, de nem a „női autó” titulusért, hanem mert könnyebben kezelhető, jobban érezzük a jármű elejét és hátsóját a parkolásnál. A vagányabb természetűek azonban nem riadnak vissza a „férfias” karakánabb autóktól sem. Miért ne tarthatnánk a garázsban egy jeep-et? A jeep tulajdonosa szereti a kihívásokat, kalandvágyó és ’’ki akar emelkedni’’ a tömegből. Ezzel természetesen semmi probléma, egy ilyen nővel azonban veszélyes ujjat húzni…

És egy sportautó vajon hogyan kommunikál? Miről árulkodik?

 

Manapság egy ilyen négykerekű volánjánál nemcsak a videoklipekben látunk hölgyeket. Aki megteheti és egy ilyen vadmacskával közlekedik, az nem ismeri a lehetetlent, amelyet a sebesség iránti szenvedélyével is kifejez. Egy biztos: ugyanúgy, ahogyan egy extravagáns ruhadarabot, egy ilyen autót is „tudni kell viselni”.

Bármelyik típust is választjuk, minden esetben azonosulunk vele. Mit gondolunk arról a tulajdonosról, akinek a járgánya koszos és elhanyagolt? Biztosan nem azt, hogy rend-mániás… De azt szoktam mondani: Az éremnek mindig két oldala van. Egyrészt az autóval valós egyéniségünket fejezhetjük ki, másrészt azt, amilyenek szeretnénk lenni. Lehet egyfajta álarc is, ami csupán vágyainkat jeleníti meg. Mindenesetre és minden esetben szabadon dönthetünk arról, mit akarunk kommunikálni, milyen képet akarunk megerősíteni, kialakítani magunkról. Azzal azonban tisztában kell lennünk, hogy a külvilág sasszeme fürkész bennünket, és igazi énünk nem sokáig maradhat rejtve.
 


A bejegyzés trackback címe:

https://keritono.blog.hu/api/trackback/id/tr692849564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása